Fokkerij

Af en toe fokken we een nest Cesky’s.

Het fokken op zichzelf is niet zo moeilijk. Maar een nest fokken waar ik helemaal achtersta is waar het om gaat. Wat ik erg belangrijk vind is te zorgen voor een combinatie die op zowel exterieur als karakter/ werkeigenschappen, goed bij elkaar passen.Daarbij goed in acht te nemen wat de sterke en de zwakkere punten zijn van de teef. En daar de geschikte reu bij vinden. Al met al gaat het erom het ras “Cesky Fousek” te stabiliseren dan wel te verbeteren.

Gezien het nog een relatief kleine ras groep betreft, kies ik voor reuen waarbij geen overeenkomstige voorouders zijn. (lijnteelt)  Dus zoveel mogelijk outcross.  Minstens zo belangrijk is of de desbetreffende reu al nakomelingen heeft. Wat natuurlijk erg fijn is. Op deze manier kun je al enigszins inschatten wat hij vererft.

Maanden van te voren struin ik het internet af en heb ik contact met verschillende dekreu eigenaren. Gezien de populatie in Tsjechië wat uitgebreider is.  Oriënteer ik me vooral op de Tsjechische markt. Na  een strenge selectie reis ik af naar Tsjechië om daar een aantal reuen te bezoeken. Daarbij heb ik hulp van een Tsjechische fokker tevens keurmeester (van werkproeven), die gelukkig goed Engels spreekt. Want dat blijkt vaak lastig.

Wanneer de bevalling er aankomt is de kraamkamer(gewoon gezellig in onze huiskamer) al een week van te voren in gereedheid gebracht. Meubels moeten wijken, zodat er een werpkist met uitloopkennel kan staan. Onze pups groeien op in een dagelijkse huiselijke sfeer, waarbij allerlei indrukken op doen. Mensen en kinderen komen over de vloer, wanneer ze naar buiten kunnen maken ze kennis met zoveel mogelijk prikkels. Ik leer ze komen op de fluit en laat ze kennismaken met veer en haarwild in de vorm van een eendenvlerkje of en konijnendummie