Cesky Fousek

Over ons

Mijn naam is Marjan Raanhuis en samen met mijn vriend Barrie Blok zijn we de trotse bezitters van twee Cesky Fouseks, Guus (Udette Venaticus Major), Teis (Rowantree’s Anne Teis).

Mijn hondenvirus gaat zo’n 25 jaar terug. Na mijn studie en op het moment dat mijn 3 jongens oud genoeg waren om te beseffen hoe je met een hond omgaat, kwam onze eerst Labrador in het gezin. In de eerste instantie als gezellige huishond, maar al snel bleek dat het voor hond en baasjes leuker was om jachttrainingen te volgen en mijn exgenoot behaalde toendertijd zijn jachtakte. Tja en zo ontstond er voor een lange periode een lichtelijk uit de hand gelopen hobby. Van 1 naar 2 en toen maar eens een nest gefokt eentje aangehouden en u raadt ’t al, uiteindelijk 4 Labradors en 1 Engelse Springer Spaniël. Met de Engelse Springer heb ik intensief gejaagd met de Labradors veel KNJV wedstrijden gedaan.

En toen was het een tijdje stil, door privé omstandigheden stond de hondenhobby op een laag pitje. Trijntje mijn laatste Labradortje is in 2010 overleden.

In die periode leerde ik Barrie kennen en hij was al net zo’n hondengek als ik. Ware het niet dat hij het net zo prima vond om een leuke lobbes uit een asiel te halen. Wat natuurlijk en nobele gedachte is. Maar toen ik vol passie vertelde over mijn honden verleden met de Engelse Springer Spaniël en de Labradors, was het voor hem snel duidelijk.

We zouden ons oriënteren op een jachthond.

En daar was Guus onze Tsjech.

Ik was wel toe aan een veelzijdige hond voor zowel voor als na het schot een hond die tegen een stootje kan, daar bedoel ik mee dat hij makkelijk te water gaat, de dichte dekking niet schuwt en een goed atletisch gebouwd lichaam heeft waarmee hij lang kan rennen en een stevige harde dubbele vacht. Het idee was om met dit hondje weer te gaan jagen,  KNJV proeven en veldwedstrijden te doen. Mijn gedachte gingen nog even uit naar een Engelse Springer, maar gezien de beperkte gebieden waar ik met deze hond zou kunnen trainen en werken kwam de keuze op een Cesky Fousek.

Veel over gelezen, en omdat het in huis rustige stabiele zachtaardige honden zijn en voor mijn doel als jachthond, heb ik nog niet 1 dag spijt gehad van mijn keuze.

You Might Also Like